söndag 15 juli 2012

Gastric bypass

Den 10 april 2012 gjorde jag min efter längtade magoperation. Jag hade väntat sedan 2010 när jag  begärde att få göra Gastric bypass operation.
Jag vägde 114 kg  och hade midjemått på 116 cm. Och idag så väger jag 80,9 kg och har midjemått på 101 cm.
Det var många som avråde mig för att inte göra denna operation för att jag skulle bara ångrar mig för att det hade deras vänner gjort... Nej jag ångrar mig inte för att jag gjorde denna op. Visst var det jobbigt i början genom att man bara fick äta flytande föda i 2 veckor och detta stod mig upp i halsen. Men sen från och med vecka 3-5  så gick man över till purémat men det hände att jag provade att äta fastföda fastän att man  inte fick börja med detta förän vecka 6 .... Men det gick bra.
Så jag har inte så stor magsäck längre men det är bara bra det :D

Så här gjorde dom: 


1. 97-99% av magsäcken kopplas bort ( ingenting blir borttaget) så att endast 1-3 % av magsäcken används för att ta emot föda när man äter. Det gör att man endast kan äta en liten mängd åt gången. Efter ett par månader kommer volymen att öka lite, men den blir aldrig stor igen. Om man äter för mycket åt gången kommer en obehagskänsla att uppstå i magen. 


2. Första tredjedelen av tunntarmen kopplas bort så att näringsupptaget endast sker i den nedre delen av tunntarmen. Mindre mängd av näringsämnen tas upp i tarmen.


3. Den lilla magen kopplas till tarm som finns längre ner i tarmkanalen. Näringsämnena kommer i större koncentration till denna del av tarmen som då signalerar mättnad. Denna tarm är inte van vid att få koncentrerat socker eller fett direkt, vilket gör att det vid intag av alltför osund mat kan hända att signalerna blir för starka, så kallad dumpning. 


4. Genom dessa omkopplingar uppstår förändringar både i nerv- och hormonkontrollerande system. Det flesta patienter tappar största delen av matsuget och minskar därmed risken att äta för mycket kalorier. 


Men jag mår bara bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar